sâmbătă, 16 august 2014

Ask an atheist

 Ateu = Fără Dumnezeu, care nu crede în Dumnezeu. (dex online)

              Nu sunt foarte multi ani de cand eu am inceput sa ma identific drept un ateu, iar de atunci am fost supus mai multor experiente care mi-au schimbat mai mult sau mai putin viata sau cel putin viziunea despre viata. Am povestit pe acest blog cum am fost “agresat” de un crestin nemaipomenit, care m-a readus pe “calea cea dreapta” pana in papuci. Am mai intalnit pana in ziua de astazi persoane care au incercat sa imi explice ca Pamantul nu se invarte in jurul soarelui, ci e invers (Geocentrism), am intalnit persoane care sa imi spuna ca Hitler avea dreptate, ca evreii duc lumea asta de rapa, ca muzica rock este satanista, ca ateii il venereaza pe Satana. Ma gandesc ca acum 3 sau 4 ani nu imi puteam inchipui ca astfel de persoane exista, dar pe de alta parte m-am imprietenit cu alte persoane despre care am aflat mai tarziu ca la randul lor aceste persoane erau atei sau agnostici, fapt care m-a incurajat avand in vedere ca acum un an nu mai cunosteam niciun alt ateu in persoana. Astazi m-am gandit sa vorbesc ceva mai mult despre cum am devenit ateu si sa imi exprim punctele de vedere in speranta ca poate ajut alti atei in felul asta, macar sa ii incurajez sa nu fie coplesiti de “religia iubirii” si de insultere ei, daca nu sunteti atei, puteti pur si simplu sa imi vedeti parerile si daca nu sunteti de acord puteti oricand sa comentati  si sa imi explicati unde gresesc, sunt dispus sa raspund la toate intrebarile puse.
                  Prima data cand am inceput sa ma intreb daca exista sau nu Dumnezeu am fost un pic cam speriat, avand in vedere ca ajungi in iad daca nu crezi in Dumnezeu, dar pe masura ce incercam sa nu ma gandesc la asta, eu ma gandeam tot mai mult, din pura curiozitate, care in final m-a adus la concluzia ca nu exista destule dovezi pentru a arata existenta lui Dumnezeu, chiar si dupa ce am ajuns la aceasta concluzie, am continuat sa cred, datorita pariului lui Pascal, care il pot infirma foarte usor in momentul de fata.
Daca crezi în Dumnezeu si se dovedeste ca el nu exista,
nu vei fi pierdut nimic, dar daca nu crezi si se dovedeste ca
exista, vei merge în Iad. Asadar, este iresponsabil sa
fii ateu.
                  Acest pariu nu merge din simplul motiv ca exista foarte multe divinitati si chiar daca tu crezi intr-un Dumnezeu, nu ai de unde sa stii care dintre dumnezei este cel adevarat, deoarece orice religie iti va spune ca Dumnezeul ei este cel adevarat si nici nu poti sa crezi in toti Dumnezeii, deoarece chiar in religia Crestina prima porunca iti spune:
Eu sunt Domnul Dumnezeul tău; să nu ai alţi dumnezei în afară de Mine, să nu îţi faci chip cioplit, ca să te închini lui
                  Dar eu am continuat si asa sa cred orbeste si chiar imi pare rau acum ca am crezut atat, dar in fond la ce sa te astepti de la un copil... In cele din urma, am trecut cu totul la ateism, probabil nu o facusem pana atunci deoarece era mai bine sa traiesc cea ce am ajuns sa cred ca era o minciuna frumoasa, e greu sa accepti faptul ca tot ce ai crezut pana in momentul acela era o minciuna, ca asta e singura viata pe care o sa o traiesti, ca ar trebui sa te bucuri de ea si sa nu iti para rau, dupa cum ne invata religia iubirii. Crestinismul ne invata ca toti suntem pacatosi deoarece acum mult timp, stramosii nostrii au mancat din marul interzis si acum si noi suntem cumva vinovati pentru ce au facut stramosii nostri, ceea ce este stupid rau de tot. Pacatele nu exista, sunt o inventie a religiei pentru a te face sa te simti rau, pentru a te face sa te intorci la biserica, sa te spovedesti, sa iti urasti existenta si sa fii manipulat. Biserica, tin minte ca a fost unul dintre primele lucruri care m-a deranjat la religie, prima data doar din punct de vedere istoric, dar dupa ce am crescut i-am observat mai bine miscarile si am vazut ca este doar o afacere care face bani din carca tuturor credinciosilor si necredinciosilor, in tari precum a noastra. De ce ne trebuie o Catedrala a Mantuirii Neamului? de ce trebuie sa fie fondata de stat cand oamenii mor de foame, nu avem slujbe, avem atatea alte probleme pe care am putea sa le rezolvam cu banii aia, dar noi in schimb facem monumente pentru prietenii nostrii imaginari. Nu m-ar deranja daca ar fi din banii credinciosilor, aia sa faca ce vrea, sunt banii lor, dar problema este ca nu avem de ales, banii mei, banii parintilor mei, banii prietenilor mei, banii tuturor sunt folositi pentru ridicarea acestei catedrale ridicole, cadeal-ar in cap, macar o sa avem mai putini porci corupti in lumea asta. Crestinismul mi se pare una dintre cele mai ipocrite religii, spune ca Dumnezeu iubeste pe toata lumea, expectand homosexualii, femeile care fac avort si persoanele de religii si credinte diferite. Crestinismul spune sa nu omori, aparent au uitat asta in timpul cruciadelor si in timpul inchizitiei. Cresinismul spune sa nu furi, dar uite-te ce se intampla in tara asta. Si ceea ce mi-a spulberat cel mai tare ultima urma de speranta pe care o mai aveam fata de aceasta religie este urmatoarea intamplare:

Un fiu de preot este intrebat de catre o alta persoana cum poate sa comita astfel de fapte imorale, impotriva valorilor crestinesti. La aceasta, fiul de preot raspunde ca pacatele spovedite se iarta.
                 
              Aceasta intamplare nu este inventata, nu este o propaganda ateista, aceasta este o intamplare pe care eu personal am trait sa o vad, cunosc personal aceste persoane din poveste. Stiu ca nu toti crestinii sunt asa si anticipez toate raspunsurile pe care probabil o sa le primesc intr-o forma sau alta, incercand sa imi arate cum biblia este o dovada si cum comunistii au omorat mai multe persoane decat razboaiele religioase, raspunsuri care nu sunt valide si o sa le invalidez daca o sa apara sau daca o sa fiu rugat, dar nu vreau sa intru in prea multe tangente aici si din moment ce nu am mai postat de mult m-am gandit sa fie macar un post consistent. Probabil o sa mai postez lucruri in legatura cu ateismul, depinzand si de modul in care acest articol o sa fie primit.

duminică, 29 iunie 2014

Am media 5,69. Ce liceu imi recomandati???

     Frumos faptul ca ultimul post a fost tocmai despre Evaluarea Nationala. Ofera o oarecare continuitate. Data trecuta comentam despre cum e mai greu pentru viitorii boboci sa ajunga in liceul pe care si-l doresc datorita schimbarii ponderilor examenului si al mediei generale. Acum ma leg de cei de pe partea cealalta a baricadei...adica de tot restul lumii.
    Copiii destepti se plang ca media lor ar fi fost mai mare daca nu ar fi fost evaluarea,  cei prosti sunt multumiti pentru ca si-au putut salva in oarecare masura media de admitere, invatand in ultimele saptamani cat sa aiba o medie mai mare de sapte, cei foarte prosti au grija de creierii lor si ii pastreaza in starea vegetativa in care erau si pana acum. Dar toata lumea se plange de subiecte, mai ales la romana.
    Sor-mea este in clasa a opta (media ei de admitere este 9,40, daca va intrebati....nu?...ok, nici mie nu-mi pasa), asa ca am avut ocazia sa vad subiectele destul de repede. Si, sincer, nici eu nu cred ca poezia aia isi avea locul intr-un subiect de clasa a opta. Cu durere in suflet spun ca nici creierul meu, caracterizat prin logica si ratiune, antrenat in ale matematicii (meh..), nu cred ca ar fi in stare sa stoarca prea multe idei din cuvintele alea aruncate in versuri pe care noi le numim poezii. Am spus si inainte ca urasc poeziile, poate ca e de vina mentalitatea mea negativista care refuza sa accepte frumusetea poeziilor, dar cand aproape toata lumea zbiara ca subiectele au fost prea grele, atunci stii ca ai o problema.
    Dar nu inteleg de ce e atata agitatie. De ce se plange toata lumea ca au fost grele? Asta inseamna ca toata lumea a facut mai prost, probabil nu o sa pierzi nimic. Natural, vrei sa ai note cat mai mari dar nu e ca si cum cineva o sa vina sa iti ceara scuze, si sa iti dea o nota mai mare sau sa conceapa alte subiecte si toata lumea sa dea Evaluarea Nationala din nou.
    Sunteti suparati de faptul ca ponderea importantei mediilor s-a schimbat iar media voastra e mai mica? Super!, egocentristule. Nu esti singurul caruia i se intampla, "blestemul" nu a cazut numai asupra ta, ci a TUTUROR *ras malefic*. Probabil toti elevii vor avea medii scazute, prin urmare, mediile de admitere ale liceelor vor scadea, chiar destul de mult. Mediile de anul trecut, scrise in brosura, sunt irelevante. Nu iti imagina ca un liceu cu medie mare anul trecut o sa fie de rahat anul asta, dar mediile de anul trecut nu iti dau poate decat o mica idee despre valoarea unui liceu in raport cu altele. Asa ca nu iti face griji, probabil inca ai sanse sa intri la liceul in care voiai sa intri. Daca nu cumva te-ai supraestimat sau ai facut un rahat in lucrari.
    Si nu inteleg de ce se plang toti pustanii astia de faptul ca in anii trecuti a fost mai usor pentru ca mediile au contat in proportii egale. Eu cred ca, daca schimbarea asta a adus...chestii diferite (stii tu, Catalin, asta face o schimbare), a fost chiar mai bine pentru voi, in primul rand pentru ca aveti sansa sa reparati/cresteti media de admitere, si in al doilea rand, pentru a va putea diferentia de cei care vin cu medii generale umflate de la tara, daca exista d-astia. Cred ca anul trecut a fost mai rau decat anul asta din punctul asta de vedere. Pondere de 50%, examene foarte usoare, exact ce trebuia pentru cei de la tara ca sa pastreze o medie de admitere mare. Stiu ca 75% suna infricosator pentru oricare elev, indiferent de cat de bun este, dar presupunand ca esti atat de bun pe cat media ta da de inteles, nu ar trebui sa ti se schimbe media cu mult.
    Si totusi nu inteleg nici schimbarile astea care se petrec aproape de la an la an. Diferente in dificultatea subiectelor, in proportia mediilor, toate astea aduc confuzie, cearta si frica. Diferente care nu sunt relevante de la an la an (un copil bun ar trebui sa stie sa le faca oricum, nu e ca si cum se pregatesc pentru o materie si le sunt testate cunostintele altei materii) dar care nu ar trebui sa existe. Spune ministrul ca “Am avut ani în care examenele au fost concepute ca şi cum ar fi olimpiade naţionale. Un profesor învaţă din primul an de facultate că evaluarea se face la nivelul clasei, şi nu în funcţie de cei mai buni cinci elevi din clasă. Asta se întâmplă. Subiectele de anul trecut au fost corect calibrate, anul acesta vom avea subiecte de acelaşi tip, nu cred că vor fi mai uşoare, nu cred că vor fi mai grele." Eu cred ca au fost mai grele, nu de alta, dar asa zice toata lumea? Tineti minte ca anul trecut toata lumea critica faptul ca subiectele au fost usoare? Acum doi ani (cand am dat eu), era problema propozitiei aceleia, anul acesta, lumea se plange de poezie. Deci da...
    M-am saturat de evaluare, trec la copiii care au dat-o. 
    E interesant ca dintr-o data, dupa ce au primit rezultatele evaluarii cu dezinteres, incepe sa le pese de viitorul lor si isi aleg cu grija un liceu pe baza informatiilor pe care le au. Luati-va servetele; indiferent daca o sa radeti sau o sa va intristeze, veti plange.


Pari foarte interesat, si totusi media ta.....

   Altii au alte interese in afara de cel principal al invataturii:
     Astuia i-am pastrat numele ca sa va faceti o idee despre cum numele reflecta caracterul si probabil originile genetice.
      Altii sunt mai pretentiosi:
Ce-ai spune de "Liceul cu Fete Frumoase <<Bianca Dragusanu>> nr 69"?

    Se face si reclama:


  Inteleg ca subiectul la romana a fost dificil, dar pentru unii cred ca orice subiect este. Bine pentru noi, restul, pentru ca putem rade, citind astea:


"Poemul are un mesaj frumos, nu am ce să spun, jos palaria, dar nu prea ştiu ce vrea el să zică, comunică cu un element al naturii, cred".

"Poezia este prea tristă şi are sentimente de tristeţe, iar tristeţea este dureroasă, e deprimant să fii aşa, dar e ok că poţi comunica cu acest An nou care vine odată pe an şi e prea tare că-ţi aduce mâncare şi distracţie, dar el a uitat să precizeze asta".

"Titlul este şocant şi şukar. Ion Minulescu este un al doilea Eminescu"

"Poetul îşi exprimă indirect sentimentele, prin intermediul Anului Nou"

"Minulescu este un bolnav, suferea şi comunica cu obiectele"

"Predicativa este: «profa este prea tare, şi are ochelari sexy»" 

"Anul Nou este un verb compus".

Cred, totusi ca e mai bine decat la simulare: "Titlul este, ca figura de stil, o personalitate."

    Nu inteleg de ce copiii astia cauta sfaturi in materie de licee pe site-uri de socializare in care fiecare isi recomanda liceul ca fiind cel mai bun si se cearta cu altul de la alt liceu care crede ca al lui liceu e "tzatza de matza". Si de unde stim noi care liceu e cel mai bun? De obicei, nu mergi decat la un liceu. Si chiar de-ai schimba liceul in fiecare an, nu ai de unde sti ca unul dintre ele este cel mai bun. Toate chestiile astea sunt relative. Orice liceu are un profesor dereglat, copii dereglati mai multi, grupuri de elevi proaste, si poate, indiferent de cat de prost un liceu poate parea, probabil are si profesori si elevi buni. Singura variabila care poate fi comparata este media, si asta este media ultimului an. Mi-ar placea ca rivalitatea dintre licee sa ramana numai la nivel competitional in cadrul concursurilor si olimpiadelor. 


*introdu incheiere aici*




miercuri, 12 martie 2014

Evaluarea prostiei



"Modificare importanta in noul an scolar: Evaluarea Nationala va avea o pondere crescuta, de 75%, in media de admitere la liceu."


       Imi aduc aminte cand ma plangeam de faptul ca evaluarea nationala valora 50%, cat patru ani de scoala. Zic doar 4 ani ca sa nu ii consider si pe primii patru in care nu faceam nimic si imi curgeau mucii (adica eram mic). Eram suparat pe faptul ca, chiar daca as fi avut media generala 10, daca greseam la o singura problema la mate sau compunere/exercitiu la romana, imi voi rata viata (acum stiu ca nu e chiar asa de rau pe cat credeam, dar asa gandeam atunci).
        Dar acum, echilibrul care era defapt destul de bun s-a stricat. 75%? Ce naiba s-a intamplat? Vreti sa aveti cei mai buni copii in cele mai bune licee? Daca copii buni fac greseli, si media lor de 10 se strica cu o medie de 6 la Evaluarea Nationala, ce face? Copilul bun are media 7 dintr-o data.
Oooptie-doo.... si trantorul ala care are minte dar prefera sa nu o foloseasca in majoritatea timpului si-a dat seama ca trebuie sa ia o nota mare si cumva reuseste sa ia 10 la ambele materii. Media lui generala de 6 este neimportanta pentru ca media sa de admitere este 9. Not much, dar spre deosebire de 7?
         Anul trecut acesti doi copii nascuti din figmentul imaginatiei mele ar fi avut aceeasi nota, 8, si ar fi fost corect. Munca si inteligenta ar fi fost rasplatite in mod egal.
Am nascut mai tarziu, ce sa fac?
         Pe de alta parte, faptul ca toti elevii sunt comparati in acelasi mod si la acelasi nivel de dificultate este un avantaj. Pentru ca mereu in ultimii ani elevii din zonele rurale, cu note umflate si nemeritate au ocupat locurile ravnite din liceele bune din marile orase.
         Dar se pare ca ministerul incurajeaza ideea de "Lucreaza destept, nu greu." Problema e ca unul dintre copii imaginatiei mele nu o sa invete deloc. Care din ei? Ala care a ajuns la liceul mai bun.

         Si cand stiti ca tara este plina de copii prosti, ca defapt suntem ingropati in prostie, faci admiterea mai grea? Nu am zis sa fie mai usoara dar sa fie mai grea, in conditiile in care copiii scriu asa ceva la examenul de evaluare nationala? :

"Zonă geografică descrisa este Maramureșul, adică ținutul dintre Prut și Nistru, unde se află și orașul Chișinău"

"Trăsăturile locuitorilor din Maramureş sunt mesterimea şi şmecheria. Adică sunt secretoşi cu ce fac în ateliere, să nu facă şi restul ca ei că n-ar mai avea ce să vândă la turişti"

"Genul liric poate fi ca un îndrăgostit care cade-n genunchi în faţa iubitei şi ca o fată care se oftică de dor. Genul epic e la fel, dar nu are versuri, are rânduri."

"<< Zăpada sărută întinderile >> se referă la cum se acoperă mizeria de pe stradă şi se simt şi întinderile bine. Desigur, poetul îşi imaginează că sunt oameni şi pot fi sărutate".

Dar stati, ca la bac e mai rau....:


"Statul român s-a născut pe cadavrele oamenilor simpli, ca mine şi ca tine, care au murit ca să avem noi unde să mergem azi la mall şi să spunem că România e o ţară de... mă scuzaţi puncte puncte"


"România a trecut prin "criza orientală" la mijlocul secolului XIX pentru că a fost invadată de mici, bere şi manele din Turcia, care a vrut să termine cu România. Numai că românii nu sa împotrivit şi au câştigat războiu"



“<<O noapte furtunoasa>> este amintirea poetului despre o vijelie care a rupt pomi si a cazut pe masini si era oameni suparati, inundati cu posibile viituri. Ce mai, un front atmosferic a facut deranj mare ca a fost mai multa apa decat putea metru patrat sa inghita…”.

“Ion Sclavici a scris Budulea Taichi si nu vreau sa intru in detalii, ca nu stiu subiectul. Miati facut o surpriza cu subiectu asta”.

“Comunicarea in echipa nu e cand cel mai tare antrenor Reghecumf da ordin ceva si pe stadion fuge aia amboulea. Vorba ceia: Daca comunicare nu e ce dracu e?”.

“Scrisoarea pierduta era a lui Joiana, combinata cu un politician ciumete ce avea politia la buton. El a trimis mascatii sa-i rupa cu cafteala pe aia de-au rapit scrisoarea si onoarea din Joiana. Scrisoarea s-a gasit dar onoarea a ramas nerecuperata”.

“Cand nu e comunicarea Oana si Pepe divorteaza”.

“Ieu cred ca Harapalb ii o comedie ca cine mai crede ca ursu din padure are salati cand sa stie ca ursii coboara sa manance la tomberoane si sa se joace cu turistii”.

“Unii scriitori au genul masculim, altii genul feminim. Dar numai unii au genul epic…”.

“Dimensiunea temporala e atunci cand nu simti cum zboara timpul. Lu Gigi Becali timpul ii zboara incet cai la bulau, mie imi zboara rapid ca uite ca sa si dus vara asta si incep ploile…”.

“Comunicarea este sufletul scandalului. Basescu ii da numa comunicate in gura lu Ponta”.

"Sau bătut ani mulţi în al doilea război mondial şi sa-u mai şi săturat. Şi au zis să facă pace şi au puso diun tratat. Adio război"


“Toti prostii din Romania sunt cetateni turmentati, dar nu toti cetatenii turmentati sunt prosti." (asta suna ca un rationament de la logica)

         Acum nu imi mai e frica ca o sa scriu baliverne la bacalaureat. Orice as scrie, nu ar putea intrece geniile creatoare ale tipilor astora.


sâmbătă, 1 martie 2014

Poezie

          "In capodopera lirica <<W.C-ul este infundat>> scrisa de Poopilie Pbhhbtt, poetul incearca sa ilustreze, cu ajutorul figurilor de stil si a imaginilor artistice, ideea vietii. O multitudine de teme se impletesc pentru a oferi nu numai  un substrat versurilor aparent pline de rahat, dar si o invatatura poeziei, care sa o scoata din fosa septica. Temele la care ne referim sunt tema fecalelor, cea a diareei, si tema flatulentei, la care poetul se refera ca <<bombe cu metan>> , dupa cum reiese din strofa:

<<La vecini cu drag as merge,
Dar s-au mutat de-abea de-un an,
Pe al lor tron as fi rege,
S-arunc bombe cu metan.>>

          Poezia are si o supratema care inglobeaza si explica freamatul creational al lui Poopilie Pbhhbtt: tema geniului. Exista doua ipoteze in privinta creatiei acestei poezii. Prima ipoteza atesta faptul ca imaginea vietii poetului, ca geniu,  este transpusa in poezie. Cea de-a doua ipoteza, cu toate ca este mai putin probabila, spune ca muza poetului a facut ca procesul de creatie sa se desfasoare in timpul sederii pe vasul de toaleta. Motivele poeziei sunt motivul periei de toaleta si cel al mirosului, avand un submotiv al odorizantului. Poezia este structurata in trei secvente:
          In prima secventa ne este prezentata imaginea barbatului in fuga sa spre cea mai apropiata toaleta, pe care nu o poate accesa. Cum orice poezie are un substrat, aceasta poezie ne spune ca eul liric nu poate obtine o viata obisnuita, de zi cu zi. Secventa a doua reprezinta cautarea unei toalete pentru ca eul liric sa isi satisfaca unele dintre nevoile fiziologice primare. Trecand de cortina metaforelor si a figurilor de stil, intelegem faptul ca eul liric nu este numai in cautarea unui loc sigur si comfortabil, dar si a unei situatii stabile in viata, lucru care ridica problema geniului: geniul trebuie sa sacrifice ordinalitatea in favoarea lumii ideilor. Astfel putem observa superioritatea geniului, ce poate fi subliniata in versul " Pe al lor tron as fi rege ". Ultima secventa ilustreaza gasirea unei toalete unde barbatul isi poate rezolva problemele. Aceasta inseamna ca eul liric a reusit in fine sa gaseasca echilibrul, dar pentru aceasta a trebuit sa renunte la ceea ce il facea special, ceva ce el avea in plus....cacatul. Astfel intelegem ca se realizeaza o ANALogie intre cacat si darul genialitatii, dar in acelasi timp, cacatul este lucrul ce ii ingreuneaza viata.
          Intorcandu-ne la motive, putem explica sentimentele eului liric, din nou cu ajutorul analogiei. Peria de toaleta este obiectul care il reprezinta pe autor, nu prin aparente, ci prin faptul ca este folosita pentru actiuni neplacute, de pe urma carora se murdareste, murdarie care nu poate fi indepartata. De asemenea nu poate fi indepartat nici mirosul, celalalt motiv literar. Mirosul simbolizeaza amintirea vremurilor trecute, cea a chinurilor prin care eul liric a trecut si pe care nu le va uita prea usor.
          Desi nu pare prea important, titlul ne da explicatia poeziei, la un nivel general. Numele predicativ exprimat prin adjectiv comun simplu "infundat" releva situatia vietii eului liric la momentul deciziei schimbarii vietii sale, momentul de disperare.
          In concluzie, defecarea poate fi semnul unei schimbari majore in viata."



         Chiar m-am distrat scriind chestia asta, dar nu asta era ideea pentru ca, daca nu v-ati dat seama, urasc poeziile si mai mult decat urasc poeziile, urasc comentariile poeziilor. S-ar putea sa credeti ca sunt destul de priceput, iar eu v-as spune doua lucruri. Primul ar fi "Multumesc." Al doilea ar fi "Te inseli." Am scris asa pentru ca este locul in care scriu ce vreau eu si cum vreau eu, iar din cauza asta scriu cu mai mare usurinta decat la ora de romana, de exemplu. Sau pentru ca ast' comentariu a fost scris complet din imaginatia mea. Am fost propriul meu stapan si am dat insemnatatea pe care am dorit-o poeziei imaginare pe care am nascocit-o, iar "comentariul" a fost bun pentru ca stiam ce a gandit "autorul". Cand zic "bun" inseamna "mai bun decat la ora de romana". Ceea ce e normal, din moment ce la romana nu stiu insemnatatea poeziei pe care o studiez. Nu stiu pentru ca nimeni nu stie. Nu ai cum sa stii decat daca nu cumva i-a spus autorul cuiva ce ii trece prin mintea bolnava de geniu. Caz in care acel cineva ar fi luat notite, caz in care noi am fi invatat informatie adevarata. Dar nu am fi putut invata informatie adevarata, ca doar e romana. Trebuie sa invatam ipoteze despre ce gandea artistul nostru la momentul scrierii poeziei. Defapt, o singura ipoteza, pentru ca toti tipii mari si importanti si critici au convenit asupra unei idei inconfirmabile in ceea ce priveste substratul si  invatatura poeziei, iar acum eu trebuie sa trec bacalaureatul pe baza unor idei facute de cineva si cu care altcineva era de acord. Si normaaaal ca trebuie sa se desprinda o morala, un sfat, un mesaj moralizator, o cat de mica idee din ipotezele scormonite, pentru ca noi la scoala "invatam, mai presus de toate, sa fim oameni." Da, in clasa a treia. Daca vreau, si daca vreti ca eu sa invat din ce citesc, sa fiu om, predati-mi cultura civica. Nu tot ce a scris cineva trebuie sa aiba un sens, mai ales un mesaj. Sau, oricum, nu sensul sau mesajul pe care l-ai desprins tu. Asta este farmecul poeziei, poti interpreta cum doresti cele citite...daca nu esti cumva la scoala. Si pana la urma, de ce trebuie sa invatam sa comentam opere literare? De ce nu ne invata sa interpretam opere literare? Pana la urma, eu cred ca poeziile (si nu numai) sunt scrise pentru ca fiecare sa traga propria concluzie, intersectand experienta oferita de autor cu cea personala.
          Mai pe scurt, vreau sa zic ca eu am reusit sa imit un comentariu de poezie bazat pe cateva versuri de cacat (see what i did there?) gandite tot de mine. Am reusit sa dau un sens unor versuri cu vase de toaleta si materie fecala. Si poate ca altul ar putea interpreta diferit excretia geniului meu (see what i did there again?). Asa ca de ce credem noi ca analizele noastre critice reflecta ideea poetului? Da, fabula are un mesaj universal, dar este usor de dedus si nu mi se cere "identificarea sentimentelor autorului in strofa a enshpemia, randul 68."
          In concluzie (asta este concluzia reala), cacatul este mai folositor decat credeti. (...ok, poate nu e chiar o concluzie...)

            hai c-am fost savant in postarea asta

luni, 27 ianuarie 2014

Ningeeee!

Yea, no shit! De parca nu v-ati dat seama. Si vremea e de cacat, de parca nu v-ati dat seama(cu toate ca nu te deranjeaza, daca ai pana in 18 ani...si nu te-ai oprit la 10 clase). Cu toate astea blogul cere putin ranting despre chestii (stupide, preferabil) care se petrec in Romania. Si cum toata lumea este la capitolul "zapada ne omoara", de ce sa trec tocmai eu cu vederea?
Zic ca "zapada ne omoara" pentru ca am vazut un titlu inteligent pe un post de televiziune, care citea: "Romania, la mila naturii". Mama aluia care a venit cu ideea asta de titlu e la mila naturii. Ea si cu noi toti, defapt. Dar Romania, slava lui Trompi, va trai bine si va avea grau mult la vara. Si traieste bine Romania si acum. Doar ca are niste zapada peste ea. Si nu e chiar asa de rau. Da, multe drumuri sunt blocate, localitati si defapt judete intregi sunt "izolate". (Nu sunt izolate, ca tocmai faptul ca nu e in regula zona aia din punct de vedere infrastructural si meteorologic nu e corect sa zicem ca e izolata). Dar vremea nu e chiar apocaliptica. Si totusi, pana si in Bucuresti, pe stradute inconjurate de blocuri, masinile se blocheaza in zapada ce nu are mai mult de 25 de centimetri.
Pentru ca nimeni nu are grija sa mentina circulatia....posibila. Unde sunt plugurile? Cine arunca cu sare si nisip? Macar pe bulevardele si strazile importante. Aaa, stai ca in Bucuresti sunt numai 300 de pluguri. Pai cum sa faci fata vremii, care, intr-adevar, nu e cea mai placuta si mai iertatoare (ii iarta totusi pe elevi si ii scuteste de niste zile inutile de scoala), cand tu abia poti face fata celor 5 centrimetri de zapada care au cazut peste noapte intr-o seara calma? (Ma refer la anii trecuti, cand spuneau ca "au fost luati prin surprindere" de vreme. Care ani, mai exact? Toti.) Si nici simplul sofer care isi deszapezeste masina nu e prea pasator sau atent si arunca zapada fie in mijlocul strazii, (ca, de, nu era destula cat sa se blocheze masini in ea), fie arunca peste masinile de langa. Nimeni nu convine sa adune zapada intr-un singur loc, si sa incerce sa nu deranjeze pe nimeni. Mai nimeni nu arunca zapada in curtea blocului langa care au parcat. Probabil ca e satisfacator sa testezi suspensiile unei masini vazand cat de multa zapada poti sa pui pe ea, sau ingropandu-i masina vecinului pe care nu-l suporti pentru ca-i auzi noaptea sforaitul de la 7 etaje distanta, dar nu te mai gandi numai la distractia ta si incearca sa nu incurci pe altii.
Camionagiii rusi si ucrainieni se plangeau ca au fost opriti din drum si spuneau ca in tarile lor, pe vremea asta ei "camionageau" linistiti. Asta inseamna ca pana si in Rusia deszapezirea este mai eficienta decat la noi. Va dati seama ce tara stupida avem daca pana si rusii fac ceva mai bine decat noi? La ei se poate ajunge in orice localitate pe vremea asta, la noi se poate ajunge, dar doar cu tancul. Biata armata, iar a fost scoasa la sapat zapada si la transportat mancare. Eh, si asa nu are cu cine se lupta (nu ca m-as plange de asta). "Noi suntem pacifisti, noi ne luptam doar cu intemperiile!" Macar nu uita cum se folosesc tancurile. Si macar nu raman tancurile la ruginit.
Sfatul meu se adreseaza posesorilor de combine agricole: puneti in aplicare metoda Top Gear: (link)!
Si bineinteles ca persoanele importante ale statului paseaza vina una spre cealalta, fara ca vreuna sa faca ceva in privinta asta. Ca de obicei.
Ce am invatat noi azi? Suntem la mila naturii. Mie imi plac parantezele. Si ghilimelele. Romania nu va muri de foame la vara, cum nu va muri nici acum, cel putin nu in totalitate, stiu ca exista victime fata de a caror rude imi exprim parerea de rau si condoleantele. Daca le-ar pasa de existenta mea insignifianta.
Romania e condusa de retardati. Ah, dar stiam deja...



miercuri, 22 ianuarie 2014

Get off your lazy butt and do something!

        Sunt asa de lenes, ca pana si ramele fac mai multa miscare cand ploua. Sunt asa de lenes incat uneori imi cresc muschi de pamant daca stau prea mult intr-un loc (macar indic nordul). Sunt atat de lenes, incat prefer sa scriu o postare pe blog decat sa-mi fac temele. Si o sa scriu despre ce ati putea face ca sa scapati de lene...daca am chef...
        Incepe sa fii productiv intr-o zi care este fie foarte buna, fie proasta. Fiindca de obicei cand ai o zi  buna (sau proasta) te simti motivat sa fii constructiv, asa ca de ce sa nu fii constructiv?
        Intocmeste-ti un program. Incearca sa iti gasesti cat mai multe ocupatii care sa consume timp, ca sa nu ai timp sa...pierzi timp. Nu acorda prea mult timp activitatilor, incearca sa ingramadesti cat mai multe activitati. Asta nu inseamna ca te opresti din  facut temele pentru ca s-a terminat timpul alocat din program, si continui programul cu  lectii de cantat la cimpoi. Stabileste prioritatile bine. Alatura activitati personale, pe care le desfasori din placere, dar care pot fi amanate, pe langa teme, proiecte, chestii importante care nu pot fi amanate, ca sa poti sa folosesti mai mult timp, daca ai nevoie.
        Nu sta degeaba nici in weekend (da, stiu ca e greu)! Practica un sport. Sporturile de contact sunt foarte bune, pentru ca din seria  corp sanatos si pentru ca disciplina (I can't believe I used this...) ...adica...pentru ca este benefic trupului, dar poate mai important, te disciplineaza. Vei observa pe parcurs ca te vei maturiza fara sa-ti dai seama, si vei scapa usor de lene. S-ar putea sa te oboseasca, dar corpul iti va multumi, pentru ca vei simti ca scapi de tensiunea acumulata de oasele tale care se rezeama unul peste celalalt, stranse unul langa altul cand stai pe scaun. Si stam pe scaun destul de mult, asa ca in weekend, mai iesi si pe-afara. Plimba-te. Fa orice, atata timp cat e afara. (Nu inseamna ca ai voie sa molestezi caini, cand zic "orice", nu inseamna chiaaar orice). Am presupus pana acum ca mergi la scoala...asa ca o sa continui in maniera asta, pentru ca ar fi naspa sa dau eu sfaturi celor mai in varsta decat mine. Cand te intorci, incearca sa-ti faci toate temele pe care poti sa le faci pentru saptamana urmatoare. Pentru ca, intr-o zi, un profesor iti va da o tema imensa pe care trebuie s-o faci pana ziua viitoare, iar tu trebuie sa-ti mai faci temele la mate, fizica, engleza, psihologie, si va trebui sa, fie sa nu faci toate temele, sau sa le faci la modul "Nu am stiut, am lasat spatiu liber.", fie sa faci temele, dar sa nu dormi.
          Dormi! Macar opt ore pe zi, preferabil de la 11 la 7. Mai bine stai nemiscat dar te odihnesti decat sa fii treaz si sa arzi gazul degeaba. Cand te trezesti, vei fi pregatit sa dai gata toate problemele de rahat pe care individul  le are de infruntat in fiecare zi. Plus ca corpul are nevoie de somn ca sa se refaca dupa ziua de cacat prin care abea a trecut, si sa se pregateasca de o alta. E ca o masina de curse care face un pitt stop.
Cred.


Disclaimer: Eu dau sfaturi fara sa le pun in practica, deci s-ar putea sa nu functioneze. Probabil nu functioneaza oricum daca esti retardat.

miercuri, 1 ianuarie 2014

La multi ani!!!

Yaaaaay, 2014!
La multi ani! Sau, cum probabil peste 70 la suta dintre noi am auzit sau citit de la vreun retardat internaut, "La multi bani!" Trebuie sa cunoasteti un barbat mai in varsta care sa spuna asta, mai ales dupa cateva pahare.
Banii sunt mai importanti decat anii, bineinteles. Adica, as muri linistit stiind ca am milioane de galbeni in conturi, bani pe care nu o sa-i folosesc pentru ca sunt...mort. Eu as prefera sa traiesc falit.

Anul asta, parca mai mult ca niciodata, romanii si-au aratat latura piromana. Nu stiu cum a fost pe la voi, dar eu nu-mi mai vedeam strada care era la 50 de metri in fata blocului, din cauza fumului. Cica poluare...fuck that, it was awesome. Mi-a dat asa un sentiment de imersiune, parca jucam Battlefield. Mai ales ca era cate-un artific care exploda inainte sa se desprinda de sol, altele care sa intre la oameni in geamuri. Din fericire, doar cativa oameni au orbit sau au surzit din cauza proiectilelor lansate in mod neprofesionist de copii de 13 ani.

Si programele TV care promit cel mai tare revelion. Asta a fost cel mai tare revelion din Romania, asta si toate celelalte 24 de revelioane de dupa comunism. Toate sunt cele mai tari, se pare.


Bye-bye!